zondag 9 november 2008

Rehab

In een kamertje zoals dit moet het geƫindigd zijn, het leven van de aardigste snarenvirtuoos in de rock & roll. Het plaatje is afkomstig van de website van Serenity Knolls, want je kan er natuurlijk niet zo maar zelf even gaan koekeloeren. Als dat al enige zin zou hebben.
Niettemin: toch maar wat feiten over hoe het nu precies zat, bij elkaar geharkte informatie van verschillende fansites - de deadheads onder de lezers moeten het maar zeggen als ik bepaalde finesses mis.

Jerry Garcia behoorde tot de allereerste generatie psychedelici, die onbekommerd drugs had gebruikt. Dus Jerry was verslaafd geraakt, had bovendien slechte eetgewoonten en leed aan suikerziekte. In 1986 was hij daardoor al eens vijf dagen in coma geraakt. In 1989 bezocht hij voor het eerst een afkickkliniek. In 1995 probeerde hij het opnieuw, hier om de hoek dus.

Voorbij het plaatselijke 'Peace Center' (Stop moord in Gaza, Amerika uit Irak) bereik je de kliniek, toch nog een flink stukje bergop. De omgeving is adembenemend.
Geen hekken, wel een verzameling van die uiterst vriendelijke stafleden (of waren het vergevorderde rehabs?)
Ja, inderdaad, hier is Jerry Garcia overleden.
We willen niet storen.
'Yeah, we understand. You come in peace.'

Iemand gaat vragen of we mogen rondkijken en we komen in een soort lobby waarin comfortabele banken in een kring staan. Een heel vriendelijke grijze mevrouw zegt dat we hier absoluut niet mogen komen.


In de periode voor Jerry hierheen kwam, begon hij af te takelen. Hij verloor de macht over zijn gitaar, moest soms tijdens het spelen van een nummer eraan worden herinnerd welk nummer hij ook alweer aan het spelen was.
Dan: hartstilstand. Er zijn heads die suggereren dat er iemand met lekkernijen langs moet zijn gekomen, maar dat lijkt me onaannemelijk in deze omgeving.


In Golden Gate Park wordt een groot herdenkingsconcert gehouden. Jerry wordt na een besloten dienst in zijn woonplaats San Rafael (hier vlakbij in Marin County) gecremeerd. Vlak voor de uitvaart wordt nog even de familie-auto gestolen door een 16-jarig meisje. Zijn weduwe houdt zijn twee eerdere vrouwen (waaronder Mountain Girl, de oude Merry Prankster, met wie hij twee kinderen had) buiten de episcopale kerkdeur. De ene helft van zijn as wordt in Ganges uitgestrooid, de andere helft in de Frisco Bay. Ook daar mocht Mountain Girl niet bij zijn.

Geen opmerkingen: