zaterdag 1 november 2008

Rainy day


Nu eens even over de contemporary art scene hier. We zijn er naar op zoek, maar kunnen 'm niet vinden. Althans, we kunnen hier geen goede galeries vinden. Wel een hele rits dure onsympathieke kunsthandels, waar geldverdienmeisjes en geldverdienmannen in pak je verbieden om te fotograferen en waar ze vooral Spiegelgrachtgrafiek slijten (Chagall, Picasso, Klein, Hirst). Deze galeries vind je, zoals je kan verwachten, in het deel van San Francisco waar de wolkenkrabbers staan. Verse kunst, zo van de kunstenaar, zorgvuldig gepresenteerd in een zorgvuldige galerie, hebben we hier nog niet kunnen vinden. We kunnen sowieso niet goed achterhalen waar je interessante kunstenaars en tentoonstellingsruimten vindt. Misschien zijn ze er gewoon niet. Misschien moet je er de stad voor uit, naar de overkant van de baai, in Oakland, waar de huren minder hoog zijn.

Vandaag bezochten we voor de tweede keer een open studios-dag. De vorige was in North Beach, ooit het Bohemia van San Francisco, waar Jack Kerouac en Allen Ginsberg de toon zetten, en in hun kielzog een stroom beeldend kunstenaars inspireerden. Onbegrijpelijk, maar daar is niets meer van terug te vinden. In North Beach werden werden we naar kroegen en kunstwinkeltjes gedirigeerd waar goed bedoeld (voor de eigen portemonnee) amateurisme de norm was.
Vanmiddag maakten we een flinke bustocht om open ateliers in Hunters Point Wharf te bezoeken. Hunters Point is een voormalig havengebied, waar in leegstaande loodsen en oude havenkantoren grote aantallen kunstenaars hun atelier hebben. Ondanks de stromende regen was het er erg druk en de stemming zat er in bij het publiek. Er was dan ook organische dim sum en pompoensoep. En: honderden kunstenaars bij elkaar, allemaal netjes van elkaar afgescheiden in eigen, ruimbemeten suites aan lange, naar schimmel en terpentijn ruikende gangen.

De ateliers waren volgepropte verkoopstandjes met een gretig oog op mogelijke kopers, waarvan kennelijk wordt verwacht dat ze vooral in zijn voor opgeleukte ansichtkaarten. De sustainable stadsgezichten met cable cars en de Golden Gate Bridge waren niet van de lucht. Daarnaast veel stillevens, zwierige potloodnaakten en expressionistische abstracten. Genoten hebben we vooral van de vele tafels met nootjes, organische chocoladekoekjes, franse kaas en crackers. En natuurlijk van die ene maniak die zich specialiseert in felrealistische yin en yang sculpturen van barende vrouwen.





http://www.artspan.org

Geen opmerkingen: